luni, 11 februarie 2019

Un frappe cu gheata si peisaje de vis din Grecia!


   O altă locație preferată de noi este Grecia! Și ce altă băutură poți bea atunci când stai la soare pe șezlong, dacă nu un frappe răcoritor? Ei bine, da! Asta este una din cafelele lor tradiționale, pentru că, de vei căuta pe internet, vei găși și cafeaua la ibric ca fiind tradițional grecească! Se numește « frape » (de la franțuzescul frape= lovit) și este o invenție grecească relativ recentă, datatădin1957 la Salonic. Este de fapt o cafea spumoasă și rece, foarte gustoasă și aromată, deosebită și răcoritoare.




Iată ce nu știam despre această țară minunată:

1. În fiecare an, Grecia este vizitată de 16.5 milioane de turişti. Asta face din Grecia una din top 10 destinaţii preferate din Europa de turişti din întreaga lume.
2. Cea mai mare insulă grecească este Creta.
3. Ceaiul nu este o băutură prea îndrăgită de greci.
4. La sate, ţăranii sunt extrem de revoltaţi dacă văd o femeie într-o cafenea
5. Numele Atenei are o legendă cât se poate de interesantă. Conform mitologiei grecești, primul rege al Atenei, Cecrops, a dorit să își numească orașul după unul dintre zeii greci. Poseidon și Atena au fost cei interesați de poziție, motiv pentru care Cecrops i-a pus să ofere un cadou atenienilor, pentru a putea face alegerea corectă.
Poseidon a oferit apă, care era sărată, deci nefolositoare pentru oameni, în timp ce Atena a oferit un arbore de măslin, simbol al păcii și prosperității. Impresionat de cadoul Atenei, Cecrops a ales-o pe această pentru a patrona orașul. Acest lucru nu a fost pe placul lui Poseidon, care a blestemat Atena să nu aibă niciodată suficientă apă.
6. Muntele Olimp, cel mai înalt punct al Greciei și locul unde trăiesc zeii. Grecii antici credeau că Muntele Olimp este casa Zeilor și a Zeițelor. Atingând 2918 metri, acesta se înalță deasupra coastei Elene, oferind un peisaj perfect. Pentru pasionații de peisaje montane, de drumeții și de cățărări, este o ocazie deosebită pentru câteva ore de distracție. Anual, peste 10.000 de oameni reușesc să ajungă în vârful cel mai înalt din Grecia.



Grecii preferă să-și serbeze ziua numelui decât ziua de naștere. Majoritatea grecilor ortodocși sunt botezați după un nume de sfânt și își serbează ziua nașterii sfântului patron. Urarea tradițională este “Chronia Polla”. Cei care nu au nume de sfânt își serbează ziua de Ziua Tuturor Sfinților, la 8 săptămâni după Paște.
8. Numeroase nume moderne vin din Grecia antică, cum ar fi: Alexandru (Alexandros-protectorul oamenilor); Elena (Helen- răsăritul soarelui); Petru (Petros-piatră); Teodor (Theodorus- darul lui Dumnezeu).
9. Locuitorii insulei Creta sunt cunoscuți în toată lumea pentru longevitatea lor. Nu suferă de boli de inimă, cancere, diabet sau obezitate. Dieteticienii au stabilit că un element major care contribuie la starea lor de sănătate este consumul regulat de ulei de măsline. Acesta protejează inima de îmbolnăvire datorită acizilor grași mononesaturați și conținutului ridicat de antioxidanți (polifenoli). Studiul, efectuat pe 200 de bărbați arată cum consumul zilnic a trei linguri de ulei de măsline duce la creșterea colesterolului bun și la reducerea celui rău, datorită căruia arterele se îngroașă, blocând circulația sanguină.
10. Yoyo este o jucărie creată în Grecia acum peste 3000 de ani.

O să adaug și eu câteva idei, deși am fost o singură dată. Vă recomand cu căldură să vizitați Grecia. Sunt niște oameni nemaipomenit de ospitalieri, se mănâncă foarte bine ( încercați musaca, gyros, pateu cu spanac și telemea și din categoria dulciurilor eu am rămas cu gândul la plăcinta de portocale, care miroase incredibil atunci când este preparată ).Smochinii sunt peste tot , sunt imenși , și fructele lor au un gust formidabil. Toată Grecia este colorată de leandru, iar portocali, lămâi și măslini găsești la tot pasul . Recunosc că pe mine nu m-a dat pe spate cafeaua lor, dar m-au dat pe spate toate locurile pe care le-am vizitat acolo.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu