joi, 14 februarie 2019

From Rome with LOVE

Este ziua îndrăgostiților, Valentine's Day, și ce altă țară se potrivește mai bine, dacă nu țara iubirii? Căci atunci când spui Italia, te gândești instant la iubire, la gondole, la Veneția, la Roma...
Probabil că nimeni nu face o cafea mai bună decât italienii. Deși nu are culturi de arbori de cafea, Italia și-a căpătat reputația de țară a cafelei bune. Asta pentru că aici s-a născut cafeaua espresso, un shot de energie pe care îl găsești în orice local din peninsulă. Indiferent că intri într-o mare cafenea din Roma sau Veneția sau într-o trattoria de la țară, ai siguranța că vei primi cea mai bună esență a cafelei țări, în porții mici.

Prezentă în numeroase variante, în Italia nu poți bea cafeaua numai că să faci ochi dimineața. Aici, cafeaua este la fel de importantă ca mândria națională, fotbalul și religia. Și dacă într-adevăr vrei să guști ceva ce nu ai prea văzut în alte părți, Espresso Romano este un tip de espresso însoțit de o felie de lămâie care îți va rămâne în memorie foarte multă vreme datorită aromei deosebite.





Lavazza, cea mai cunoscută marca de cafea italiană. 
Numele de Lavazza, cea mai cunoscută cafea italiană este sinonim cu aroma, calitatea și tăria unui espresso cremos, băut pentru a ne înviora după un somn prelungit.


Istoria Lavazza începe în anul 1896, datorită lui Luigi Lavazza, a căror abilități profesionale și viziunii sale despre cea mai băută băutură din întreaga lume îl clasează în fruntea industriei de cafea prăjită de peste un secol.

0.1.0.2_HP_EW





Luigi Lavazza era un împătimit al chimiei și un curios din fire. În 1897 își pune în practică cunoștințele și începe să prăjească cafeaua pe cont propriu. În 1910, când firma lui avea 20 de angajați, decide să îmbunătățească rețeta și să amestece boabe de calitate și proveniență diferită. Așa s-a născut „invenţia” amestecului, fapt ce l-a ajutat să se afirme și mai mult pe piață.




În secolul al XIV-lea, mai mulți membri ai Bisericii s-au opus ideii de a aduce cafeaua în Italia, numind-o ”băutura diavolului”. Se spune însă că Papa Clement al VIII-lea, după ce a luat o gură de cafea, a zis: ”Această băutură e atât de bună încât ar fi un mare păcat să fie băută doar de necredincioși. Îl vom învinge pe Diavol sfințind această băutură și făcând-o să aparțină creștinilor”.

În italiană, espresso înseamnă ”făcut pe loc”. Și fix acesta a fost și motivul pentru care a fost inventat aparatul de espresso: din necesitatea de a reduce timpul de preparare a cafelei în baruri și restaurante și de a avea o cafea bună făcută pe loc.

Ibricul pentru cafeaua moka, inventat în 1933 de către Alfonso Bialetti, nu și-a schimbat design-ul de când a fost creat. Inițial se numea ”Moka Express” și avea 4 părți făcute din aluminiu și un mâner de plastic. Ce s-a schimbat în prezent este că aceste ibricuri sunt făcute din oțel, în rest funcționând fix la fel ca în ziua când au fost inventate.


Și acum un mic top despre curiozități:

Verona este leagănul de inspirație pentru opera celebra a lui Shakespeare, Romeo și Julieta.
Italienii au inventat termometrul, pianul, mașina de scris și conul de înghețată.
Pizza a apărut în secolul 18 – săracii obișnuiau să mănânce sos de roșii pe pâine plata. Prima pizzerie, “Antică Pizzeria Port’Albă”, s-a deschis în 1830 laNapoli și este deschisă și astăzi.
Faimoșii exploratori Christopher Columb și Marco Polo au fost din Italia




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu