miercuri, 6 februarie 2019

Cafea acasa la Mos Craciun


     Străbătută de Cercul Polar, Laponia este aproape o țară în sine. Cuprinde o treime din suprafața Finlandei și se întinde între Rusia, Suedia și Norvegia. Este cunoscută în întreaga lume ca „Țara lui Moș Crăciun”.

                                   Imagini pentru laponia finlanda

Iată ce poate mulți nu știau despre acest loc minunat: Finlanda a fost recunoscută pe plan mondial ca fiind țara unde se găsește cea mai curata apă din lume. Timp de 52 de zile aici, soarele nu apare pe cer absolut deloc, urmând ca apoi fie prezent pe cer timp de 67 de zile. Este vorba despre iarna, respectiv vara polară, fenomen întâlnit numai în aceasta parte a lumii. Cei care nu mai cred Moș Crăciun există, trebuie afle că el trăiește într-un sat lângă Rovaniemi, la Cercul Polar.
Imagine similară Finlandezii sunt poate cei mai mari artiști ai lumii în materie de saună, așa frigul iernii nu va pune stăpânire pe tine.

Aici are loc cel mai spectaculos fenomen, și anume Aurora Boreală.Termenul a folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie și martie-aprilie.
Imagini pentru aurora boreala

Când vine vorba de cafea, finlandezii se pricep cel mai bine să o prepare – și o beau cel mai des. Este imposibil să spui exact cam câte cești de cafea bea un finladez pe zi, dar putem afirma cu siguranță că sunt mai multe decât ți-ar recomanda doctorul.

Ce e asa special la cafeaua lor? In Kaffeost, cafeaua lor traditionala se toarna bucati de branza.
Băută mai ales în regiunile nordice ale Europei, se prepară turnând cafea fierbinte peste brânza tradițională Leipäjuusto, ce provine din Finlanda. Pentru a pregăti o cană de Kaffeost trebuie doar să ții brânza la cuptor la 177° C până se rumenește, apoi o tai în cubulețe și le pui în cană. Mai trebuie doar să torni cafeaua ta preferată peste și gata. Brânza va absorbi cafeaua fără să se topească. Asta va da o nouă dimensiune băuturii, transformând-o și într-o gustare.
Imagini pentru kaffeost finalnada cafea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu