vineri, 8 februarie 2019

Bonjur! Un cafe s'il vous plait!



Imagini pentru cafe ou lait franta

Despre Franța știm cu toții multe lucruri, iar cafeaua cu lapte este deja favorita noastră. Ce nu știm totuși despre acest loc boem?
Probabil nu știați că:

1. Franța este cea mai vizitată țară din lume, anual peste 80 de milioane de turiști îi trecându-i pragul.
2. Franceza este a doua limbă străină cel mai frecvent predată în lume, după limba engleză. 3. Inițial s-a dorit ca Turnul Eiffel să aibă o durată de „viață” de doar 20 de ani, astfel că în 1909 trebuia să fie demolat. 
4. Ludovic al XIX-lea a avut cea mai scurtă domnie din istorie, aceasta durând doar 20 de minute. Puțină glorie...prea puțină😆
5. În medie într-un an un cetățean francez consumă în jur de 500 de melci. Cine a încercat, mâna sus✌️(eu nu:))
6. Există în Paris, o cafenea unde prețul produselor sale diferă în funcție de politețea clientului, astfel că dacă veți spune „Bună ziua” și „Vă rog” prețul cafelei va fi mai ieftin.(Parcă am văzut și în București asta...)
Imagini pentru cafenea cu politete

7. Studiile arată că unul din cinci francezi suferă de depresie, ceea ce face din Franța să fie considerată cea mai depresivă țară din lume.( li s-o trage de la melcii ăia...)
8. Berea este considerată o băutură de lux în Franța. Francezii obișnuiesc să bea un pahar de vin la aproape orice masă, însă berea este păstrată pentru ocazii speciale.(Cred că la noi e invers...)
9. Deși sunt cunoscute pe piață doar 300 sau 400 tipuri de brânză, în Franța există, de fapt, peste 1000 de tipuri diferite? Se pare că francezii chiar iubesc brânza și nu se tem să exprime acest lucru…(mă mir că nu o pun în cafea precum finlandezii:)))
10. Masa de prânz a francezilor durează 2 ore iar în orașele mici, se poate prelungi. Francezii consideră că mâncarea trebuie consumată cu aceeași grija cu care este pregătită. Credeți că patronii vor fi de acord să ne luăm pauza de masă de 2 ore?:))


 Francezii nu sunt cei mai cunoscuți băutori de cafea, totuși se numără printre cei mai sofisticați cafegii.
Francezii preferă de obicei ca și italienii espresso clasic, uneori cu zahăr, cu lapte sau frișcă. 
Cafeaua și croissantul – un cuplu faimos la Paris


Imagini pentru cafenele in paris

Legenda spune că în Paris s-a născut ceea ce astăzi este considerată a fi cea mai veche cafenea din lume, Le Procope, apărută tocmai la 1686. Fiecare cafenea din Paris are o poveste specială în spatele ușilor și sunt cafenele în care nu mergi doar pentru cafeaua în sine, ci pentru povesti și pentru istorie. Pentru fiorii care te trec atunci când te gândești că pe scaunul pe care stai tu a stat poate, cândva, Picasso și și-a desenat schițele, sau vreun poet celebru care și-a scris acolo versurile. Și poate, în timp ce zăbovești la una dintre mese, începi și tu, macar cu gândul, să-ți scrii propria poezie.

Imagini pentru le precope paris
Vorbeam de cafeaua cu lapte...iată povestea ei:
Cafeaua cu lapte, cu toate versiunile acesteia, are o istorie veche de sute de ani. Inițial, oamenii obișnuiau să consume cafeaua neagră, simplă, preparată doar cu apă fierbinte și boabe de cafea măcinate. Odată ajunsă în Imperiul Otoman, aroma cafelei a fost amplificată de tot felul de condimente, printre care scorțișoară, cuișoare, anason sau cardamom. Mai târziu, prin secolul al XVI-lea, un medic francez a venit cu ideea să adauge lapte în cafea și a început să o recomande pacienților lui. Așa a luat naștere „café au lait”. Abia un secol mai târziu, tot în Franța, s-a răspândit obiceiul de a adăuga zahăr în cafea. Așadar, aflăm că tradiția cafelei cu lapte este chiar mai veche decât cea a cafelei îndulcite.
Imagini pentru cafea cu lapte


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu