miercuri, 6 februarie 2019

Cafea si Whiskey...Irlanda

   Uneori, când sunt obosită sau vreau doar un mic răsfăț pe timpul zilei, prefer Irish Coffee. Dar nu știam că această băutură aromată provine din Irlanda.

Insula de Smaralad, cum i se mai spune, își are capitala la Dublin. E o mică insulă în largul coastei vestice a Europei, la Oceanul Atlantic.

                     Imagini pentru steag  irlanda
Din categoria curiozități aflăm că...

În timp ce în întreaga Europă, distilarea era folosită pentru obținerea parfumului, călugării irlandezi au folosit-o pentru obținerea whiskey-ului. De aici și renumitul whiskey din Irlanda: Jameson. 

Dublin este locul natal al berii negre Guinness. De-a lungul timpului, berea a fost oferită oamenilor care tocmai au donat sânge și a fost recomandată femeilor însărcinate datorită conținutului de fier. Toate acestea au fost urmările campaniei de marketing care a folosit sloganul “Guinness este bun pentru tine”.
Studii recente ale Universității din Wisconsin arată că într-adevăr un "pint" de Guinness pe zi este echivalent cu o aspirină pe zi, ajutând la prevenirea atacurilor de inimă.
Imagini pentru guinness

 Irlandezul Bram Stoker a scris romanul Dracula fără să fi călătorit măcar o singură dată în Transilvania.

Simbolul Irlandei este trifoiul cu 3 foi (Shamrock). Sfântul Patrick a folosit un trifoi, adică un exemplu viu, pentru a explica oamenilor conceptul de Sfânta Treime – a Tatălui, al Fiului, și al Sfântului Duh. Frumusețea simplă a acestei explicații i-a convins pe sceptici, iar din acea zi trifoiul a fost venerat în toată Irlanda. Un trifoi cu patru foi a fost întotdeauna considerat un simbol de noroc în cultura irlandeză. Potrivit legendei, frunzele unui trifoi cu patru foi reprezintă speranța, credința, dragoste, iar Dumnezeu a adăugat încă o frunză de noroc.


Imagini pentru trifoi cu patru foi

Irlanda este cunoscută pentru scriitori săi, printre care se numără Bram Stoker, Jonathan Swift, Oliver Goldsmith, Oscar Wilde, Samuel Beckett, George Bernard Shaw, W.B. Yeats și James Joyce.


Povestea cafelei Irish începe în preajma anului 1940 când Joe Sheridan lucra ca bucătar la Foynes Airbase în Limerick, Irlanda. Un avion a fost deturnat din cauza condițiilor meteo, iar pasagerii petrecuseră 5 ore în aer.

Sheridan și staff-ul său au fost rugați să prepare mâncare și băuturi pentru ca pasagerii zborului să se simtă mai confortabil atunci când ajung înapoi la aeroport.
Sheridan a creat ceva special care să îi încălzească pe pasageri: o combinație de cafea tare, fierbinte, whiskey și frișcă deasupra. Unul dintre acei pasageri era scriitorul Stanton Delaplane. Când a ajuns în San Franciscio, Delaplane a descris băutura cu cafea și whiskey proprietarului cafenelei Buena Vista Cafe, Jack Koeppler. Cei doi au petrecut o noapte întreagă încercând să “nimerească” rețeta potrivită de cafea irlandeză, dar fie whiskey-ul nu avea același gust, fie frișca nu plutea. Așa că Koeppler s-a îndreptat chiar spre sursă: a călătorit la Irlanda și l-a întâlnit pe Sheridan, care i-a arătat rețeta potrivită de cafea irlandeză.


În curând, Buena Vista Cafe a devenit “căminul” american al cafelei irlandeze. În 1952, Sheridan a părăsit Irlanda pentru a veni și a-și servi faimoasa creație yankeilor, alături de Koeppler, la Buena Vista Cafe.

Iată cum un gest frumos, creativitatea și curiozitatea au dus la apariția unei specialități de cafea ce se întâlnește acum pretutindeni.
Imagini pentru ce contine reteta originala de irish

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu