sâmbătă, 9 februarie 2019

Cafea la nisip in Turcia

Merhaba!

Imagini pentru turcia steag

Un proverb turcesc sună cam aşa „Kahve cehennem kadar kara, ölüm kadar kuvvetli, sevgi kadar tatlı olmalı.”, în traducere: „Cafeaua trebuie să fie neagră precum iadul, tare ca moartea şi dulce precum dragostea!”

Ce este atât de special la cafeaua turcească? Faptul că 
turcii îşi pregătesc tradiţionala cafea în cel mai simplu şi mai natural mod, la nisip. Aceasta este obținută dintr-un amestec de cafea arabică, măcinată foarte fin. Pentru a-i da un gust ușor condimentat se adaugă boabelor de cafea, nucșoară.

Imagine similară

Cafeaua turcească se servește fierbinte în ceșcuțe mici fără mânere (fincan). După ce se bea, obiceiul este ca respectiva ceșcuță să fie întoarsă, conținutul lăsat să se așeze, apoi gazda ghicește viitorul oaspetelui în zațul de cafea care se formează.


Imagini pentru ceasca de cafea turcia




Cafeaua a ajuns în Turcia în jurul anului 1500, datorită unei comunități de derviși (mistici islamiști) care o foloseau în ritualurile lor religioase. Consumul de cafea a devenit rapid popular la nivelul tuturor claselor sociale, inclusiv al sultanilor, și a fost rapid integrat în viața de zi cu zi. Numărul de baruri și cafenele s-a înmulțit în doar câțiva ani: acestea erau locuri unde oamenii se puteau întâlni și relaxa, puteau să fumeze și să joace cărți, în timp ce altele au devenit centre culturale sau artistice frecventate de povestitori, muzicieni și intelectuali. 



Și acum, așa cum v-am obișnuit, câteva curiozități despre acest loc de poveste:

  1. Capitala Turciei e Ankara, nu Istanbul, așa cum cred majoritatea străinilor.
  2. Turcia a fost printre primele țări care a acordat femeilor dreptul de a vota, înaintea multor țări europene, în anul 1930 pentru alegerile locale și în 1934 pentru alegerile naționale.
  3. Istanbul este singurul oraș din lume care se întinde pe două continente, iar din Turcia, doar 3% din suprafața țării se află pe continentul European.
  4. Rahatul turcesc (rahat lokum) e unul dintre cele mai vechi dulciuri din toate timpurile. Napoleon și Winston Churchill preferau pe cel cu fistic, iar Picasso, se pare că obișnuia să mănânce acest dulce zilnic.
  5. Cafeaua turcească îți este servită după mese, este foarte tare și este acompaniată de un desert în miniatură: o bomboană de ciocolată sau o bucățică de rahat turcesc. Menționează cantitatea dorită de zahăr înainte ca băutura magică să fie preparată, zahărul nu se adaugă după ce aceasta este gata. 
  6. Două dintre cele șapte minuni ale lumii antice se găsesc pe teritoriul Turciei: templul zeiței Artemis din Efes și Mausoleul din Halicarnas, la un kilometru depărtare de Bodrum.
  7. În Turcia poți mânca tavukgöğüsü, un desert din carne de pui.


Imagine similară

8.În Turcia vei întâlni conceptul de Tanrı misafiri – musafirul, oaspetele lui Dumnezeu. Tradiția din Turcia spune că un străin care bate la ușă este considerat oaspetele lui Dumnezeu și trebuie ospătat și adăpostit pentru cel puțin trei zile.
9.Turcii sunt cei care au introdus cafeaua în Europa, în secolul al XVI-lea, în timpul raidurilor de cucerire otomană în Europa Centrală și de Răsărit.
10.Festivalul Lalelelor are loc în fiecare an în Istanbul, în luna aprilie, perioadă în care metropola se transformă în raiul lalelelor pentru 30 de zile. Parcurile, pieţele şi marile bulevarde sunt împodobite cu sute de specii de lalele. Cele mai frumoase locuri în care poți admira superbele flori sunt parcurile Gülhane, Emirgan, Göztepe, Yıldız, Beykoz și dealul Çamlıca.

Imagini pentru festivalul lalelelor istanbul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu