sâmbătă, 16 februarie 2019

Cafeaua acasă!

Călătoria noastră cu cafea în jurul lumii s-a terminat! A fost minunat, am văzut toate continentele și ne-am hrănit curiozitatea cu informații interesante. Hai să facem o recapitulare:

1. În Jamaica se bea cafea cu rom și portocală. Tot acolo se produce una din cele mai scumpe cafele din lume: Blue Montain.

2. Italia... țara unde s-a născut cafeaua esspreso... și esspreso Romano, așa cum îl beau ei, cu o felie de lămâie. Tot de aici provine cafeaua Lavazza, inventată de faimosul Luigi Lavazza.

3. Maroc și cafeaua cu piper... o țară deosebită și spectaculoasă, așa cum este de altfel și acest amestec.

4. În China, cafeaua se bea cu ceai negru amestecat cu lapte și se numește Yuan Yang.

5. În ținuturile însorite din Grecia, cafeaua se bea neapărat pe un șezlong la soare, împreună cu frișcă și gheață, adică Frappe.

6. „Cafeaua trebuie să fie neagră precum iadul, tare ca moartea şi dulce precum dragostea!”... așa spun turcii, așa facem! Nisipul și ibricul din cupru se ocupă de acest amestec intens.

7. În Franța, cafeaua este pe placul meu: Cafe au lait! Nu mai are nevoie de descriere, nu?

8. Irlanda ne încântă simțurile cu Irish Coffe, cafea amestecată cu whiskey. Așa tot să iți începi ziua 😀
9. Moș Crăciun își bea cafeaua într-un mod cu totul inedit: amestecată cu brânză!

10. Vietnam a făcut dintr-o criză de lapte o afacere cu ou. Bravo lor! Inventivitatea lor aduce acum turiști curioși să bea acest amestec de cafea cu ou, numit phê trúng!



Să nu fiți suparăți că ne-am întors, mai avem ceva interesant de aflat: Cafeaua în tărișoara noastră! Cafeaua în Romania!

Este posibil ca imaginea să conţină: cafea şi băutură


În România, licoarea a ajuns mai târziu, responsabil de acest lucru fiind unul dintre cele mai cunoscuți sultani ai Imperiului Otoman, Suleyman Magnificul, personaj cunoscut publicului din țara noastră mai ales datorită telenovelei turcești care îi poartă numele.

De altfel, istoria îl consemnează pe primul băutor de cafea din România zilelor noastre pe logofătul Ioan Tăutu, contemporan cu Suleyman, însărcinat cu misiuni diplomatice în Turcia pe vremea lui Ștefan cel Mare. În izvoarele istorice se spune că atunci când i s-a oferit o cafea, în timpul unei vizite oficiale, acesta nu a știut cum să o bea și s-ar fi opărit, băutura fiind foarte fierbinte.

Se pare că prima cafenea a fost deschisă în Bucureşti, undeva în jurul anului 1667. În locul unde astăzi găsim Banca Naţională a României; un otoman din armata sultanului, cunoscut prin părţile locului drept Kara Hamie, îmbia românii la o cafea turcească. Mai târziu, cei care vizitau Occidentul au adus cu ei şi un alt tip de cafea – cea vieneză. La începutul secolului XX, Bucureştiul avea în jur de 140 de cafenele.


Imagini pentru prima cafenea din romania 1667


Nici românii nu s-au lăsat mai prejos – „marghilomana” fiind specialitatea de pe mesele tuturor, imediat după Primul Război Mondial. Denumirea sa vine, bineînţeles, de la renumitul om politic Alexandru Marghiloman. Se spune că acesta, mare iubitor de cafea, aflat la vânătoare ar fi cerut să i se prepare o cană. Şi cum valetul nu avea apă, a improvizat şi a făcut cafeaua cu... coniac. De atunci, maghilomana se găsea în orice cafenea respectabilă din capitală, unde se întâlneau adesea aristocraţii vremurilor.


Imagini pentru marghiloman cafea

Așa cum v-am obișnuit.. și nu voi face excepție nici de data asta, mai ales că vorbim despre țara noastră, în continuare vom descoperi niște curiozități:

1.Sfinxul din Munţii Bucegi are aceeaşi înălţime ca Sfinxul din Egipt. 
Imagine similară

2. Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peştera cu Oase

3.Timişoara a fost primul oraş european care a introdus tramvaiele trase de cai, în anul 1869.
4.Castelul Peleș a fost primul castel din Europa care a fost în întregime luminat cu curent electric. Energia electrică era produsă de instalația proprie a castelului. Sistemul de încălzire al castelului a fost construit în 1888 și este funcțional și astăzi. 

5. Canalul Dunăre-Marea Neagră din Dobrogea este pe locul trei în ceea ce privește lungimea unei căi de navigație create de mâna omului, după Canalul Suez și Canalul Panama.

6. Palatul Parlamentului din București este a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagonul din Statele Unite.

7. Muzeul ASTRA din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume. Prezintă peste 300 de case și construcții, printre care mori de apă și mori de vânt,  prese imense de vin, fructe și ulei, forje hidraulice și multe altele.

8. România este cea mai bogată țară din Europa în ceea ce privește resursele de aur.

9. România este singura ţară din Europa care foloseşte bancnote din plastic. 

10. În Romania se află cea mai mare populație de ursi bruni din Europa și tot aici se găsește și cel mai mare mamifer terestru din Europa – zimbrul. Exemplarele de zimbrii pot fi admirate în câteva rezervații de la noi precum Rezervația de la Hațeg și Rezervația Valea Zimbrilor.

Imagini pentru zimbru;



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu