miercuri, 16 octombrie 2019

Latte art



Atunci când ești artist, poți găsi sursa de inspirație în orice. De exemplu vă povesteam despre acei oameni talentați, care au fost inspirați atunci când au vărsat cafea accidental, creând apoi adevărate capodopere.
Ei bine, azi vorbim despre un alt concept și anume latte art? Ce înseamnă?
Inițial, latte art însemna turnarea spumei de lapte peste espresso pentru a crea un desen cu spumă albă și crema maro. Sigur ați primit și voi, la un moment dat, cafeaua cu o inima sau o frunză desenată în spumă.
Se spune că această îndeletnicire a apărut în Italia cu aproximativ 100 de ani în urmă și s-a dezvoltat diferit în fiecare țară din lume. Abia începând cu anii ’80 a început să cunoască popularitatea, în Seattle, SUA, totul plecând de la un shot de espresso și un lapte “perfect frotat” (tratat cu vapori de abur până ce capătă o textura catifelată), promovat de David Schomer (cel din poza:) )
Schomer este recunoscut pentru aprofundarea și popularizarea “microspumei” (“spumă catifelată”, “texturarea laptelui”) sau ceea ce numim astăzi “crema de lapte”. Acesta a reușit să obțină în coffee shop-ul lui, un model care l-a făcut celebru: Rosetta, un motiv complex simbolizând o frunză.
Astfel au apărut două stiluri celebre de desenat în ceștile de cafea:
1.“Free pour” – simplă turnare a laptelui.
Acesta este folosit de barista pentru a crea diferite modele, turnând cu atenție crema în ceașca cu espresso, fără a folosi alte ustensile
2. “Etching” sau “sketching” – accesorii și șabloane
Desenele sunt realizate cu ajutorul ustensilelor speciale pentru Latte Art. Pentru a realiza diferite modele, barista folosește vârful unui intrument special (asemănător cu un creion ca formă) pentru a da naștere minunatelor lucrări. Pentru desenele complexe care includ și culori se folosesc siropuri speciale pentru cafea.
Poate fi luat în considerare și un al treilea stil, acela al Latte Art-ului tridimensional, însă acesta este abia la început și vom reveni cu informații despre el în următoarele articole.
sursa: www.kfea.ro; google; pinterest

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind, stând josEste posibil ca imaginea să conţină: ceaşcă de cafea, cafea şi băutură
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, cafea, ceaşcă de cafea, băutură şi interiorEste posibil ca imaginea să conţină: mâncare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu