miercuri, 27 noiembrie 2019

Ceaiul

Trebuie sa recunosc ca uneori inlocuiesc cafeaua cu ceaiul. Acest lucru se intampla de obicei seara, cand ma rasfat cu o cana de ceai indulcita cu miere.
Ce stim noi despre ceai? Am cautat un pic si am aflat o multime de lucruri interesante despre istoria lui si cum ne ajuta oranismul. Fascinant!
Legenda:
O legenda populară chineză spune că împăratul Shennong a descoperit ceaiul în timp ce bea dintr-un bol cu apă fierbinte la umbra unui copac, în anul 2737 î.Hr. Câteva frunze se scuturară în bolul împăratului, făcând culoarea apei să se schimbe. Curios din fire, Shennong luă o sorbitură și fu plăcut surprins de aroma și de proprietățile revigorante ale băuturii.
Prima tara europeana in care a ajuns ceaiul este Olanda. Vapoarele companiilor Orientale au adus in Europa primul transport de ceai in anul 1610.
Exista mai multe tipuri de ceai:
  • Ceaiul alb :
  • Ceaiul verde:
  • Ceaiul oolong
  • Ceaiul negru
  • Ceaiul pu-erh
  Curiozitati:
  1. La targul Saint Louis, in anul 1904, comerciantul englez Richard Biechyn, nefiind capabil sa-si vanda ceaiul fierbinte pe vreme calduroasa i-a adaugat gheata, inventand ceaiul cu gheata (glace).
  2. Ceaiul sub forma de pliculet l-a inventat Thomas Sulliman care trimitea mostre in saculete de hartie de filtru la New York clientilor sai, in locul cutiilor de metal obisnuite.
  3. Specialisti de la Universitatea Harvard au descoperit ca persoanele care au baut cate cinci cesti de ceai verde zilnic, timp de doua saptamani si-au imbunatatit sistemul imunitar atat de mult incat produceau de zece ori mai multi interferoni decat cei care nu au consumat ceai. Interferonul este o proteina care lupta impotriva infectiilor, a racelii si gripei.(Asa sa fie???)
  4. Ceaiul verde reduce riscul de cancer, reduce riscul de boli de inima,  asigura sanatatea creierului, ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange, previne artrita, diminueaza simptomele alergiilor sezoniere, ajuta in procesul de slabire si detoxifiere, reduce nivelul de stres, energizeaza.(Hmmm, voi incepe sa beau mai mult ceai verde:))
  5.  Cel mai scump ceai din lume este un ceai chinezesc rar, numit Tieguanyin, care costa in jur de 3000 dolari / 1 kilogram. Ceaiul este numit dupa zeitatea budista Guan Yin si este un ceai oolong.
  6. Ceaiul negru este numit și “ceai roșu”, iar ceaiul Oolong se mai numește și “ceaiul dragonului”.
Si care sunt beneficiile asupra sanatatii noastre?
  1.  Ceaiul poate stimula rezistenta la efort. Oamenii de stiinta au descoperit ca antioxidantul catechine din extractul de ceai verde creste capacitatea organismului de a arde grasimile drept combustibil, astfel ca veti avea o mai buna rezistenta musculara.
  2.  Consumul de ceai reduce riscul de aparitie a atacului de cord. Dintre toate beneficiile potentiale ale ceaiului, exista si cele care implica bolile cardiovasculare. 
  3.  Consumul de ceai este strans legat de reducerea riscului bolii Parkinson. Ceaiul este asociat cu riscul redus de aparitie a bolii Parkinson atat la sexul masculin, cat si cel feminin. Potrivit unor documente, studiile umane si de laborator sugereaza ca ceaiul sau constituentii acestuia pot ajuta la protejarea impotriva unor boli neurodegenerative.
  4. Ceaiul tine circumferinta taliei sub control.
  5. Consumul de ceai este benefic sanatatii dentare. Cercetatorii au descoperit ca ceaiul are efecte antibacteriene si astfel poate reduce nivelul de bacterii ce cauzeaza carii si contribuie la boli ale gingiilor. Ca si oasele, dintii extrag fluorul din ceaiuri. Doua studii japoneze au legat consumul de ceai cu reducerea pierderii dintilor.
  6. Ceaiul face bine sanatatii oaselorStudiile de laborator arata ca polifenolii din ceai au efecte benefice asupra factorilor ce afecteaza masa osoasa si rezistenta oaselor si astfel ar putea ajuta la protejarea impotriva osteoporozei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu