vineri, 17 mai 2019

   Vă povesteam în acest articol despre cafeaua la nisip turcească , iar aici despre experienta mea în Turcia. Ce nu v-am povestit mai mult este despre tradiția lor de a citi în cafea. Deși originile ghicitului în cafea sunt din China , când stravechii călugări ghiceau viitorul în funcție de urmele lăsate de frunzele de ceai în cești .
   Spre deosebire de noi, care bem cafeaua întotdeauna pe pas de plecare, de grabă , turcii și arabii savurează cafeaua, chiar dacă este atât de micuță și fac din asta un moment în care se relaxează și se împrietenesc cu oamenii din jurul lor.
  Oare cum se procedează ? În primul rând trebuie să bei o ceașcă de cafea în tihnă , gândindu - te la lucruri frumoase și pozitive. Cafeaua trebuie să fie la ibric făcută , pentru că după ce o termini vei răsuci ceașca invers și zațul de pe fundul ei se va așeza preț de câteva minute pe pereții ceștii , astfel încât să se formeze niște simboluri ce vor fi descifrate de cei ce știu aceste taine. Tradiția turcă spune că fiecare ceașcă este împărțită în două : jumătatea de sus a ceștii prezintă mesaje legate de viitor în timp ce jumătatea de jos a ceștii aduce mesaje referitoare la trecut. Unii cititori în cafea consideră că partea stânga prezintă evenimente negative în timp ce partea dreapta prezintă elemente pozitive.
   Ce simboluri pot apărea ? Cel mai frecvent apar linii , care în funcție de câte sunt pot semnifica viață lungă , câștiguri financiare sau chiar eșecuri . Mai pot apărea forme geometrice, semne religioase (care de obicei prevestesc lucruri rele), animale ( cocoșul aduce vești bune, iar calul vești despre căsătorii ), figuri umane, sau alte simboluri precum clădiri , brazi, ouă , etc. Se spune că citirea în cafea și ceai se numește taseografie . Se mai spune că cel care bea cafeaua nu ar trebui să își interpreteze singur zațul din cană .

Sursa: https://destepti.ro/istoria-ghicitului-in-cafea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu